Tekniske spesifikasjoner
Akustiske egenskaper
Sonaspray er et dekorativt og lydabsorberende produkt som kan sprayes som finish på himling og vegger på nær sagt ethvert fast underlag.
Når Sonasprayen først er påført, vil den bli hengende nærmest for alltid, med mindre den blir utsatt for uønsket mekanisk påkjenning.
Hovedformålet med våre produkter er å redusere etterklangstiden i det hørbare frekvensområdet.
Den lydabsorberende effekten varierer med tykkelsen på sprayen. Jo tykkere lag, desto bedre demping, spesielt i de lave frekvensene.
Akustikktabell
NRC (Noise Reduction Coefficient) angir den totale absorbsjonen målt etter ASTM C423-99.
Alfa w (aw) angir absorbsjonsfaktoren som en vektet gjennomsnitt etter ISO 11654.
Miljøegenskaper
Sonsapray som i hovedsak består av cellulose og vannfortynnet lim, er et meget miljøvennlig produkt.
Det har vært undersøkt både for helsefarlige bestanddeler, flyktige organiske gasser og andre miljøskadelige stoffer, men man har ikke kunnet påvise noe farlig innhold. Sonaspray har derved oppnådd den høyeste miljøklassifiseringen M1.
BREEAM-NOR
BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) er verdens eldste (1990) og Europas ledende miljøsertifiseringsverktøy for bygninger. Formålet er å motivere til bærekraftig design og bygging gjennom hele byggeprosjektet.
Ved å samle miljøpoeng kan bygget oppnå et BREEAM sertifikat i ett av fem nivåer: Pass, Good, Very good, Excellent eller Outstanding, men dette krever at miljøprestasjonen er dokumentert.
Siden Sonaspray er et miljøvennlig produkt i seg selv, får man lett det første poenget i kategorien Materialer - MAT 01.
Gjennom utførte laboraorietester kan Asona dokumentere at Sonasprayen ikke avgir såkalte flyktige organiske gasser (Volatile Organic Compounds - VOC). Dette gir BREEAM poeng i kategorien Helse- og innemiljø - HEA 02.
BREEAM gir også poeng i kategorien Materialer - MAT 03, for produkter som er laget av resirkulert materiale. Vårt nyeste ECO produkt er nettopp et slikt produkt, som er laget kun av resirkulert papir.
Branntekniske egenskaper
Byggteknisk forskrift stiller en rekke krav til bygningers sikkerhet ved brann. Hovedformålet er å redusere sannsynligheten for tap av liv og helse.
Det første tiltaket som nevnes i veiledningen til forskriften for å hindre spredning av brann er at det benyttes materialer og produkter som ikke gir uakseptable bidrag til utvikling av brann.
Vår Sonaspray brenner ikke.
Man har utført tester i brannlaboratorium som bekrefter at Sonaspray verken brenner, avgir røyk eller smelter. Disse egenskapene gjør at produktet oppfyller kravene til brannklasse B-s1, d0
Denne klassifiseringen innebærer at Sonaspray i praksis kan benyttes i omtrent alle typer rom i de fleste bygg. Skulle det unntaksvis stilles enda høyere krav enn dette, så kan vi tilby produktserien K14 som oppfyller kravene til brannklasse A.
Termiske egenskaper
Plater av cellulosefiber har lenge vært benyttet som termisk isolasjon. Den samme effekten får vi med Sonaspray.
Når denne påføres en flate, vil fibrene sammen med limet danne en tett, men likevel luftig masse som innehar gode termisk isolerende egenskaper.
Sprayen kan påføres i ganske tykke lag, gjerne 10 cm eller mer, så hvor mye den isolerer totalt kan reguleres med tykkelsen man påfører.
Den termiske konduktiviteten/spesifikk varmeledningsevne er l = 0,035 W/m2 K
Utførelse
Forarbeid
Sonaspray kan påføres ethvert fast, tørt, ikke sugende underlag som er mest mulig fri for støv og løse partikler. Ved behov kan underlaget primes.
For penest resultat anbefaler vi at større ujevnheter sparkles ut og utstikkende elementer fjernes, slik at underlaget er så slett som mulig. Vegger og skjørt kan med fordel ferdigstilles før sprayarbeidet påbegynnes.
En åpen himling som er full av kabelbroer, ventilasjonskanaler, sprinklerrør, kjølebafler og lignende, kan være til hinder for en jevn påføring av Sonasprayen. I tillegg vil det kreve mye tid for maskering og avmaskering av installasjoner som ikke skal sprayes. i den grad det er mulig anbefaler vi derfor å montere kun festestag og klammer først, pluss eventuelle kabler, trekkerør og strømskinner som skal skjules i sprayen. Slik gjenstår bare et rent monteringsarbeid etter påføring av Sonasprayen.
Alle installasjoner som skal monteres før Sonaspray, bør ha minst 10-15 cm avstand til himlingen himling og vegg, så de ikke skygger for spraymunnstykket og hindrer et godt resultat.
Sprayarbeidet
Påføringen av Sonasprayen utføres av vår dyktige underleverandør, et norsk, profesjonelt malerfirma. Vår samarbeidsavtale sikrer at arbeidet utføres med god kvalitet. Arbeidet blir utført etter våre prosedyrer og sjekklister.
Det eneste de trenger fra kunden for utførelsen er vann og strøm for maskinene, samt eksklusiv tilgang til arealene som skal sprayes. Siden man under utførelsen stort sett stirrer opp i himlingen, er det helt nødvendig at lokalene er fri for løse gjenstander på bakken. Det kan ikke foregå andre arbeider i lokalet samtidig.
Etterarbeid
Alt av maskering og nedfall fra arbeidene samles opp i dekkeplasten og deponeres i byggeplassens avfallscontainer. Sonaspray er et miljøvennlig produkt som ikke trenger å behandles som spesialavfall.
Med normal innetemperatur og god utlufting eller bruk av avfuktere, vil himlingen typisk trenge 7-10 dager før den er ferdig herdet. I denne perioden bør det utvises forsiktighet ved arbeider i himling.